Maurice Leblanc – Arséne Lupin – Herrasmiesvaras

Välipalakirjan aika taas vaihteeksi. Herrasmiesvaras Arsene Lupin on Sherlock Holmesin ranskalainen rikollisvastine. Hahmo on yksi perinteisimpiä herrasmiesvarkaita, joka on toiminut inspiraationa lukemattomille muille vastaaville. Meno on häpeilemättömän kevyttä ja ehdottoman viihdyttävää.

Arsene Lupin toimii kirjassa itse kertojana. Tähän liittyy kirjan muuta keveyttä ovelampi kerronnallinen keino, jossa Lupin esittää osaansa niin täydellisesti, että eksyttää jopa lukijan. Arsene Lupin näet on Sherlock Holmesin tapaan myös naamioitumisen mestari. Tämän lisäksi hän on toki myös mm. akrobaatti, itsepuolustuslajien taitaja ja rakastettava seuramies. Lupinin historiaa ennen hänen kansainvälisen huippuvarkaan uraansa ei tunneta, vaan hänen liikkeistään on vain arveluja. Se Arsene Lupin, jonka suuri yleisö tuntee ja rakastaa, on ilmaantunut kuin tyhjästä, täydessä mestarivarkaan kukoistuksessaan.

Holmesin tapaan Lupinia ei kiinnosta raha, vaan ryöstöjen tarjoamat haasteet. Toinen Lupinin lempikohde näyttäisi olevan ryöstöt, joissa hän pääsee jotenkin teatraalisesti osoittamaan omaa nokkeluuttaan. Lupinin meininki on niin itsetarkoituksellisen nokkelaa ja itsetyytyväistä, että nykypäivänä tällaista ei enää kukaan kehtaisi kirjoittaa. Se oli viattomampi aika silloin 1900-luvun alussa vissiin.

Useasti mainittu Sherlock Holmes itse asiassa esiintyy kirjan lopussa pienessä roolissa. Kohtaaminen Lupinin kanssa on sen verran lyhyt, että mestarietsivä ja mestarivaras ehtivät lähinnä tunnistaa toisensa erinomaisiksi vastustajaksi. Seuraava osa kirjasarjasta kertoisi Sherlock Holmesin ja Arsene Lupinin todellista kohtaamista.

En jotenkin osaa ehkä erikseen suositella tai kannustaa ketään lukemaan välttämättä juuri tätä kirjaa. Sinällään toki erinomaisen viihdyttävää ja helppolukuista hassuttelua, joka kuitenkin on myös osa kulttuuriperintöä yhtenä merkittävistä herrasmiesvarkaista. Yksittäisenä kirjana pitkälti yhdentekevä. Komediaelokuvan korvikkeena tai jonkin otsa rypyssä kahlattavan ahdistusteoksen jälkeen epäilemättä kuitenkin teos paikallaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s