Emily Brontë – Wuthering Heights

Muuttaminen onnistui sotkemaan kaikki ihmisen suunnitelmat häkellyttävän pitkäksi aikaa. Uusi asunto on upea ja Munkkiniemi asuinalueena täysin verraton, mutta häkellyttävän pitkään aikaan ei ole saanut edistettyä elämässä mitään ylimääräistä. Kevät ja lisääntyvä auringonvalo kuitenkin herättää henkiin kaikki sivuprojektit. Aloitetaan blogissa siis Emily Brontën Wuthering Heightsillä. Menee kategoriaan ”Miten nämä klassikot aina onnistuu yllättämään?”


Wuthering Heights on itsellä pudonnut sellaiseen ”jotain menneiden aikojen tyttökirjallisuutta, vissiin” -kategoriaan, jota nykyään jo vähän ymmärsi harmitella. Olin siis ihan tyytyväinen kun aiemmin kevällä sain tekosyyn aloittaa kirjan lukemisen. Emily Brontë (1818 – 1848) on yksi Brontën kirjeilevaa sisaruskatrasta. Nuorena kuolleen kirjailijan elämä ei välttämättä ole aivan yhtä traagisen myrskyinen kuin Wuthering Heightsissä kuvattu tarina, mutta melko tyylipuhtaan goottilaisesta hahmosta on kyse.

Wuthering Heights järkytti aikalaisiaan (julkaistu 1947) ja ei mikään ihme. Tunteiden paloa ja kaikensorttista epähumaania käytöstä esitellään kirjan sivuilla auliisti. Kirjan protagonisti-antagonisti Heathcliff on kaikessa kidutetussa pahuudessaan vaikuttava hahmo. Löytylapsi, joka tarpoo niin syvissä menetetyn rakkauden ja kostonjanon soissa, ettei säädyllisestä herrasmieselämästä tule mitään. Heathcliffin käytös on poikkeuksetta karmeaa, mutta Brontë on kirjoittanut hahmon hienosti. Heathcliffin aiheuttama kärsimys on vain murto-osa siitä, kuinka vainottu hän itse on. 

Lukijana voi vain hämmästellä miehen harjoittamia törkeyksiä, ilman että hahmoa kuitenkaan alkaisi vihata. Monessa kirjassa kohtaa hahmoja, jotka ovat jopa lukukokemusta haittaavan epämiellyttäviä ja ärsyttäviä. Heathcliff on hengästyttävän vastenmielinen ja teoiltaan lähes poikkeuksetta anteeksiantamattoman julma, mutta hahmona vaikuttava. Kirjan naispääosaa esittävät kaksi Catherinea, äiti ja tytär. Vaikka naiset jäävät toki hiukan jalkoihin Heathcliffin kaikenkattavan vaikutuksen rinnalla, ei kyseessä ole mitään kevyesti maailmaan suhtautuvia tai vaikuttavia ihmisiä missään nimessä. 

Hahmojen suhteen siis yllätyin positiivisesti. Olen keskimäärin jokseenkin allerginen romantiikalle ja suurille tunteille, joten tunnelmat kirjaa lähestyessä olivat lievästi huolestuneet. Ja ok, on näillä ihmisillä nyt jumankauta vaikeaa, mutta uskottavasti ja hienosti. 

Kirjan kerronnan tapa pääsi myös yllättämään. Lähes koko kirja kerrotaan tapahtumien jälkeen. Kirjan virallinen kertoja on herra Lockwood, jollain tavalla Bertie Woosteria muistuttava herrasmies, joka vetäytyy maaseudun rauhaan nauttimaan yksinäisyydestä. Tahtomattaan hän törmää Wuthering Heightsin varsinainen tarinan savuaville raunioille. 

Tarinan taustat hänelle kertaa palvelija Ellen Dean, erittäin topakka täti, muuten. Tuhoa aavistellaan jo alusta saakka ja tarina eteneekin turmasta toiseen. Ihmettelin lukiessa valintaa jonkin verran, mutta jälkikäteen ajatellen tapa toi entistä vääjäämättömämmän ja kohtalokkaamman tunnelman koko kirjaan. Kaikki asiat ovat jo tapahtuneet ja enää ei ole tehtävissä mitään. Lukija voi vain todistaa junaturman etenemistä.

Wuthering Heights yllättää olemalla pitkästä aikaa ensimmäinen kirja, joka heti tekisi vähän mieli lukea uudelleen. Vaikuttava ja raastava teos, mutta kuitenkin sopivalla tavalla. Montaa hyvääkään kirjaa ei halua lukea uudestaan, koska sanoma on tyhjentynyt tai kauheudet niin räikeitä, ettei tarvetta altistaa itseään kirjalle toistuvasti vain ole. André Brinckin kirjat menevät itsellä esim. vähän tähän kategoriaan. Jos päällimmäisenä olona lukemisen jälkeen on pelkästään voimaton viheliäisyys, ei kokemusta välttämättä halua heti toistaa. Wuthering Heights taas selvästi aiheuttaa jonkin ylevyyden kokemuksen, jota täysin ei pysty mittaamaan ainakaan näin yhden lukukerran jälkeen, mutta jota hyvin voisi pohtia toistekin.
Vahvasti voi siis suositella. Kaikki tekijänoikeudet ovat jo iloisesti rauenneet, joten kirjan voi rauhassa ladata esim. Project Gutenbergistä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s