John Steinbeck – Routakuun aika + Hiiriä ja ihmisiä

John Steinbeckiltä kaksi pientä laatukirjaa samoissa kansissa. Tyhjensimme muuton alta äitini kirjahyllyä ja otin sieltä mukaan muutamia kirjoja, joita ensimmäisenä luin tämän Steinbeckin. Jonkin sortin aukko sivistyksessä paikattu, koska en ollut Steinbeckiltä lukenut ennen tätä mitään.

Routakuun aika kertoo mitä tapahtuu kun natsit valloittavat pienen pohjoisen kylän. Kyseessä on ilmeisesti jonkin sortin Emmerdale, sillä sen verran erikoisista tyypeistä on kyse. Kyläläiset suhtautuvat valloitukseen lähinnä hämmennyksellä, kunnes siirtyvät passiivis-aggressiivisuuden kautta sissisodankäyntiin. Omanarvontuntoinen sakki ei suostu hallittavaksi noin vain, vaan alkaa kiihtyvällä tahdilla sabotoida natsien suunnitelmia. Nuoria miehiä pakenee meren yli kohti liittolaisia ja saavat vietyä mukanaan avunpyynnön kylästä: kirjan lopussa merentakainen taho kylvää alueen täyteen dynamiittipötköjä vastarintaliikkeen käyttöön. Kirja päättyy armeliaasti siinä kohtaa, kun räjäyttely alkaa. Jää vähän auki, jatkuisiko tarina tästä kyläläisten nopeana vapautuksena vai todellisen hirmuhallinnon alkuna.

Miehityksen etenemistä seurataan pääasiassa natsien (tässä tapauksessa maahanmuutto-optimisteja?) upseerien näkökulmasta. Valloitusta johtaa kourallinen keskenään hyvin erilaisia persoonia. Kaikki kirjan henkilöt ovat jonkin sortin tiivistelmiä: on sotaan väsynyttä everstiä, yli-innokasta luutnanttia ja insinööriä, joka vain haluaa rakennella siltoja ja rautateitä. Routakuun aika on kirjoitettu 1942 ja selkeän propagandistinen teos, joten valloitus osoittautuu kaikista raskaimmaksi kokemukseksi itse valloittajille. Natsien upseerit hajoilevat tahoillaan, lukuunottamatta niitä selväjärkisiä tapauksia, jotka sattuvat kuolemaan jo kirjan alkupuolella. Samaan aikaa valloitetut kyläläiset porskuttavat silmät kiiluen kohti vapautta. Nälkä tai satunnaiset teloitukset eivät paljon paina, vaan stressi pysyy huomattavasti paljon natseja paremmin aisoissa.

Stiff upper lip, eh?

Hiiriä ja ihmisiä on vastaavan kokoinen, mutta hyvin erilainen kirja. Se kertoo kahden kulkurin käänteistä villissä lännessä. Reissussa on mukana liukas luikku George ja tämän jättiläismäinen kaveri Lennie. Lennie on fyysisesti voittamattoman vahva, mutta henkisiltä kyvyiltään liikkuu jossain neljävuotiaan tasolla. George on ottanut tehtäväkseen katsoa Lennien perään ja parivaljakko matkustelee ympäriinsä etsimässä työtä. He löytävät tiensä karjatilalle, jossa onnistuvat työskentelemään noin viikon ennen kuin kaikki odotetusti menee pieleen.

Hiiriä ja ihmisiä oli raastava kirja lukea, koska jo heti alusta lähtien oli selvää, että hirvittävän huonosti tulee käymään. Etukäteen jo ahdisti, millaista kaikkea maailman epäoikeudenmukaisuutta velikullat saavat kokea ennen kuin lyhyt kirja on lopussa. Steinbeck kuitenkin väistää kurjuudella mässäilyn erinomaisesti. 90-luvun suomalainen kirjailija olisi vääntänyt aiheesta 350-sivuisen kirjan täynnä inhorealismia ja typeryyttä. Steinbeck taas on ladannut pieneen kirjaansa kokonaisen tarinan täynnä humanismia. Karjatilan johtajan mulkku poika Curley on ainut epäuskottavan inhottava nilkki koko kirjassa. Jälkikäteen ajateltuna kyseessä on varsin erikoisen puhdas pahis, joka epäilemättä laittaa sinappia kahviin, kun ei ole kiusaamassa vaimoaan tai haastamassa riitaa kaikkien tilan miesten kanssa.

Surullisempaa tarinaa saa periaatteessa hakea, mutta Steinbeck on rakentanut niin hienon tragedian, että joku katarsis tästä aiheutui. Kirjan lukemisesta jäi ahdistuneen voimaantunut olo. Hiiriä ja ihmisiä edustaa ehkä minulle rakkainta kirjallisuuden lajia: romanttisen ylevästi ihmisyydestä. Tämmöistä lisää.

Mainokset

Yksi kommentti artikkeliin ”John Steinbeck – Routakuun aika + Hiiriä ja ihmisiä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s