Jean Sibelius: Kullervo, Op. 7.

Kansallisooppera uusii Suomi100-vuonna massiivisen produktionsa Jean Sibeliuksen Kullervosta. Koreografi Tero Saarinen ohjaa ja lavalla nähdään muutenkin pelkkä all-stars -joukkue: Hannu Lintu kapellimestarina, Tommi Hakala Kullervona, Lilli Paasikivi sisarena ja kuorona Ylioppilaskunnan Laulajat! Making of -blogisarjassa seurataan produktion edistymistä kevään ajan.

Kullervoon orientoituminen on hyvä aloittaa kuuntelemalla läpi uusin levytys teoksesta. YL kävi lähes tasan vuosi sitten Minneapoliksessa levyttämässä Minnesota Orchestran ja Osmo Vänskän kanssa Kullervon. Solisteina olivat mukana nyt keväälläkin tavattavat Tommi Hakala ja Lilli Paasikivi. Tuottajana toimi BIS:n Rob Suff.

Kullervo on Jean Sibeliuksen nuoruuspäivinään säveltämä erittäin suurisuuntainen teos sinfoniaorkesterille, kahdelle solistille ja mieskuorolle. Sibeliuksen aikaan teoksen vastaanotto oli jokseenkin kirjava ja säveltäjämestari kielsikin jossain vaiheessa teoksen esittämisen elinaikanaan kokonaan. Kiellon päättymisen jälkeen Kullervoa on kuitenkin alettu esittää maailmalla runsaasti ja hyvin usein kuorona toimii juuri YL.

Tämä uusin levy on koostettu kolmesta Minneapoliksessa nauhoitetusta yleisökonsertista. Konserttitilanne on kuultavissa sekä hyvässä että pahassa levyltä. Lataus on massiivinen. Kaikki rytmit tai intonaatiot eivät kuitenkaan ole aivan yhtä täydellisiä, kuin mihin kuntoon ne studiossa luultavasti olisi hinkattu. Minnesota Orchestran soitosta kuitenkin kuuli livenä ja kuulee näin jälkikäteen levyltä, kuinka korkealla ammatillisella tasolla liikutaan. Orkesteri suoriutui aivan erinomaisen tyylikkäästi ja varmasti Kullervosta, joka ei ole millään tavalla helppo tai kevyt teos. Korkein erityismaininta on annettava vaskille.

On ammattilaisia ja on maailmanluokan ammattilaisia. Minnesota Orchestran vasket kuuluvat selkeästi tähän jälkimmäiseen kastiin. Tämä näkyi hyvin siinä, kuinka hullunrohkeita riskejä Osmo Vänskä teosta johtaessa otti. Esimerkiksi monet puhaltajien hiljaiset lähdöt olivat niin hiljaisia, että kaiken järjen mukaan niiden ei vain olisi pitänyt onnistua. Muistan pelänneeni näistä lähinnä jokaisen kohdalla, mutta Minnesota Orchestran soittajat selviytyivät niistä kaikista virheettömästi.

Vänskä tekee Kullervonsa tyylikkäissä tempoissa. Tempot ovat yllättävän hitaita, mutta teos ei silti hyydy pystyyn missään vaiheessa. Kuvioille on hyvin aikaa ja ne kaikki kuuluvat kirkkaasti ja tarkasti erotellen. Muistan, että teoksen toinen osa vaikutti viimeisissä konserteissa jo aika puuduttavalta, mutta tässä on ehkä toistojen määrä vaikuttanut tunnelmaan. Levyllä raskas tempo toimii erinomaisesti. Muun teoksen vakaata ja toteavaa poljentoa kompensoidaan neljännessä osassa, jonka Vänskä veti osittain niin riuskalla tempolla, että jopa Minnesota Orchestran soittajien taitojen äärirajoilla keikuttiin.

Tommi Hakala kailottaa Kullervona sopivan metallisen tulkinnan aiheesta. Vibraattoa viljellään omaan makuun jokseenkin runsaasti, mutta muuten hieno veto on kyseessä. Lilli Paasikiven Kullervon sisar jää ehkä vähän vaisummaksi elämykseksi. Tälle levylle on Paasikiveltä tarttunut vuoden 2001 levytykseen verrattuna ohuempaa soundia. Osa soolojen energiasta on matkalla konsertista levylle ehkä vain kadonnut, sillä solistiosuudet ovat valitettavasti se selkeästi heikoin osuus koko levyssä.

Olen jonkin verran jäävi käsittelemään kuoron suoritusta, mutta herranjestas kuunnelkaa nyt meitä. Näin tämä teos pitää tehdä. Suomi kuulostaa suomelta, fraasit katkaistaan yhtäaikaisesti ja tarvittaessa fortea löytyy vähintäänkin tarpeeksi.

Mukana levyllä on myös Olli Kortekankaan teos Migrations, josta voisi kirjoittaa täysin oman blogauksensa. ”Eikä siinä vielä kaikki” -hengessä levyn lopettaa Sibeliuksen Finlandia, ensimmäistä kertaa levytettynä kokonaisuudessaan siten, että kuoro laulaa hymnin sinfoniaorkesterin. Ensimmäistä kertaa tätä kuunnellessa meinasin kaatua pyörällä ojaan silkasta liikutuksesta. Iskevä versio, pakko sanoa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s