Kasviscurry joulun jämistä

Curry on yksi luottoresepteistäni, jota teen aina kun haluaa jotain pomminvarmasti toimivaa. Curry on samaa sarjaa pyttipannun, pizzan tai risoton kanssa, eli siihen voi laittaa vähän mitä tahansa mitä kaapista löytyy tai kaupassa sattuu käteen. Tämäkin curry tehtiin nyt tällä metodilla. Mausteiseen curryyn sopii mukaan erittäin hyvin joku makea elementti, johon käytän usein esim. omenaa tai banaania. Tällä kertaa kaapista löytyi joulun jäljiltä taateleita, jotka otin mukaan antamaan kontrastia muulle makumaailmalle.

img_4142-05-tammi-2017

Neljälle

1 tunti tai kauan nyt jaksaa hauduttaa

 • 1/2 bataatti
 • 1/2 pieni kukkakaali
 • 1 isohko sipuli
 • n. 10 taatelia
 • Paketti tofua
 • Purkki kookosmaitoa
 • Currymausteet: valmis sekoitus tai mielen mukaan juustokuminaa, kurkumaa, chiliä, korianteria, cayannepippuria, yms.
 • Paistamiseen sopivaa öljyä, esim. rypsiöljy
 • Jauhoa suurustamiseen
 • Suolaa
 • Riisiä
 • Suuri kannellinen paistinpannu
 • Kattila riisille

Oleellinen juttu curryssa on tietysti mausteet. Nautiskelija tekee curry-seoksensa itse, mutta varsinkin etnokaupoista saa varsin kohtuullisia seoksia myös valmiina. Mausteiden suhteen olen huono antamaan ohjeita, koska valitsen ja mittaan ne aina lähes pelkästään vaistolla. Tällaiseen määrään currya varaisin ehkä noin kolme ruokalusikallista valmista mausteseosta. Suolasta en anna mitään varsinaisia ohjeita, vaan sen taso kannattaa jokaisen itse tarkistaa. Tarkista aina välillä tilanne ja jätä tilaa lisätä suolaa vielä lautaselle lopuksi.

Aloita valmistelemalla kaikki aineet valmiiksi: silppua sipulit pieneksi, leikkaa kukkakaali, bataatti ja tofu paloiksi ja etsi muut aineet käden ulottuville. Ajoitus ei tämän ruoan kanssa ole tiukka tai tarkka, mutta eteneminen on aina todella paljon mukavampaa, jos ei puolessa välissä tarvitse yrittää pilkkoa jotain asiaa kun toinen asia on juuri kärähtämässä pannulle. Itse myös usein unohdan vähintään muutaman raaka-aineen ruoasta kokonaan, ellen katso niitä valmiiksi etukäteen.

img_4143-05-tammi-2017

Itse curryn valmistus alkaa paahtamalla mausteet suurella kuivalla paistinpannulla kohtalaisella lämmöllä. Lapioi mausteet tai mausteseos pannulle ja pyörittele niitä muutamia minuutteja sillä. Tarkoitus ei ole kärventää mausteita mustaksi, mutta pieni paahto saa aromit esiin. Paahtamisen jälkeen kippaa pannulle liberaalisti öljyä. Öljystä ja mausteista syntyy curryn pohja, johon kaikki muut aineet pyöritellään. Itse paistamisen aloitan aina sipulista, jotta siihen saa keskityttyä pannulla hiukan enemmän. Sekoita sipuli mausteöljyyn ja paista viitisen minuuttia. Kun sipuli on pehmennyt sopivasti, voi pannulle lisätä paloitellun bataatin, kukkakaalin ja tofun. Tässä vaiheessa revi myös taatelit muiden aineksien sekaan pannulle.

img_4145-05-tammi-2017

Lämpöä ei tarvitse nostaa missään vaiheessa kovin korkealle, vaan tarkoituksena on hauduttaa aineista läpiaromaattinen muhennos. Kun kaikki aineet on saanut sekoitettua mausteisiin, voi pannulle voi lisätä jonkin verran vettä ja laittaa kannen päälle. Currysta tulee sitä parempaa mitä pidempään se saa hautua, joten yleensä pyrin tekemään nämä curryn ensimmäiset vaiheet jo paljon ennen aiottua ruoka-aikaa. Anna curryn hautua kannen alla keski-hiljaisella lämmöllä, siten että se vähän poreilee, muttei pala pohjaan.

Parikymmentä minuuttia ennen aiottua ruoka-aikaa voi valmistaa riisin ja tehdä curryn loppuun. Kippaa curryyn purkillinen kookosmaitoa ja suurusta kastike: sekoita hyvin kaksi pientä ruokalusikallista vehnäjauhoa puoleen desiin kylmää vettä ja liruta seos kastikkeen sekaan. Sekoita kunnolla ja anna hautua kannen alla keskilämmöllä.

Riisin keittäminen

Riisin keittäminen oli minulle pitkään sellainen ärsyttävä kauhean yksinkertainen asia, joka meni kuitenkin puolet ajasta jotenkin pieleen. Näin homma kuitenkin onnistuu varmasti:

Pese riisi aluksi kattilassa: pyörittele riisiä kattilassa tai huljuttele sitä siivilässä hanan alla. Tämä poistaa riisistä tärkkelystä (ja mahdolliset roskat yms.), jolloin siitä tulee kauniimpaa ja se ei mene mössöksi keittäessä. Tämän jälkeen varaa kattilaan vettä siten, että riisi peittyy kokonaan ja vedenpinta ylettyy vielä noin 1-2 senttiä riisin yläpuolelle. Ei kuitenkaan tätä enempää.

Laita riisi levylle ja käännä levy täysille. Sekoittele tässä vaiheessa vähän riisiä, jottei se mene könteiksi. HETI kun vedesta alkaa nousta höyryä, käännä levy pienimmälle mahdolliselle lämmölle ja laita kansi päälle. Odottele 15 minuuttia. Älä kurki kattilaan kesken keittämisen, ettei höyry pääse karkuun. Kaikki vesi imeytyy riisiin, josta tulee näin kaikin puolin täydellistä. Siirrä kattila pois levyltä.

Tämän jälkeen curry on valmista nautittavaksi. Lapioi lautaselle ja nauti. Lisäksi vinkkaa minulle, miten currysta voi saada kauniin valokuvan.

img_4152-05-tammi-2017

Tämän ollessa ensimmäinen ruokaohje, jonka olen koskaan kirjoittanut, otan kauhean mielellään vastaan palautetta. Mielenkiintoinen harjoitus!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s